عمران و معماری

چرا سازه های بتنی پرطرفدارهستند؟

یکی از مصالح مورد نیاز برای ساختمان‌سازی، اسکلت‌های بتنی هستند که بسیار مهم بوده و نقش حیاتی دارند. این اسکلت‌ها با ابزارها و مصالح خاصی برای مقاوم‌سازی ساختمان‌ها تولید می‌شوند. و برای ساخت آنها از بتن مسلح استفاده می کنند که از: سیمان، ماسه، ماسه و فولاد به صورت میلگرد ساده یا آجدار تشکیل شده است. اگر از بتن آرمه در تیرهای اصلی، ستون‌ها و پی استفاده شود، آن را سازه بتنی می‌نامند.  اسکلت‌ های بتنی یکی از رایج ترین انواع اسکلت ها در ساختمان سازی های مدرن است. این سازه ها در ساختمان ها در ساخت بسیاری از اجزا از جمله پله ها، ستون ها، فونداسیون ها و … نقش دارند.

انواع سازه های بتنی

سازه های بتنی تنها در ساختمان سازی کاربرد ندارند و انواع مختلفی دارند. در ادامه به بررسی انواع آن می پردازیم.

ساختمان های اسکلت بتنی

سازه های بتنی در ساختمان سازی کاربرد های مختلفی دارند که از جمله آن می توان به فونداسیون، ستون ها و دیوارهای برشی اشاره کرد. فونداسیون اولین مرحله ساخت ساختمان با استفاده از سازه بتنی است که پس از مرحله خاک برداری و تراز کردن زمین ، بتن ریخته شده و بعد از اجرای آن فونداسیون انجام‌ می‌شود. همواره از فوندانسیون به عنوان مهمترین قسمت اسکلت بتنی نام برده می شود، زیرا تمامی بارهای ساختمان توسط ستون ها به فونداسیون منتقل می شود. در این مقاله میتوانید درمورد خاصیت بتن بیشتر بخوانید: ویژگی بتن

سازه بتنی

دیوارهای بتنی

دیوارهای بتنی ممکن است به صورت پیش ساخته یا در محل پروژه ساخته شوند، اما در یک دسته ابندی دیگر، دیوارهای بتنی را می توان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: 1. دیوارهای برشی 2. دیوارهای حائل.

دیوار ها برشی به منظور مقاومت بیشتر ساختمان در برابر زلزله ساخته می شود و دیوارهای حائل برای تحمل فشار ناشی از اختلاف سطح ناشی از خاکریزی، گودبرداری یا سایر عوامل طبیعی ساخته می شوند.

منابع آب بتن

به دلیل عمر طولانی بتن و همچنین مقاومت بالای آن در برابر رطوبت، یکی از پرکاربردترین سازه های بتنی مورد استفاده در سیستم های تصفیه آب و فاضلاب می باشد. به همین دلیل است که تقریباً تمام سازه‌های تصفیه خانه‌های بزرگ آب و فاضلاب از بتن ساخته می‌شوند.

سدهای بتنی

وظیفه اصلی سد این است که به عنوان یک دیوار محکم عمل کند و آب را برای جمع آوری یا تغییر مسیر آن، مهار کند. از آنجایی که آب جمع آوری شده در پشت سد دارای نیروی زیادی است، سد باید بتواند آن را تحمل کند. به همین دلیل بتن به دلیل استحکام، عمر طولانی و مقاومت در برابر رطوبت یکی از بهترین گزینه ها برای ساخت سدها می باشد.

کانال های بتنی

ساخت کانال های آب با استفاده از بتن یکی دیگر از انواع سازه های بتنی است که اخیرا مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته است. کانال ها نیز مانند دیوارهای بتنی به دو دسته پیش ساخته و ساخته در محل پروژه تقسیم می شوند.

استفاده از کانال های بتنی دارای مزایای بسیاری از جمله هزینه ساخت مقرون به صرفه، زمان ساخت کوتاه، حمل و نقل آسان به دلیل وزن نسبتا سبک است و همچنین باعث کاهش رشد جلبک ها و علف های هرز در مسیر آب می شود.

مزایا سازههای بتنی

سازه های بتنی مزایای زیادی دارند که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طول عمر بالا
  • قابلیت شکل پذیری
  • مقاومت بالای در برابر حرارت بسیار بالا
  • پیاده سازی و اجرای آن نسبت به سازه های فلزی، سریع تر است.
  • سازه‌های بتنی نسبت به سازه های فلزی، مقرون به صرفه تر است.
  • هزینه تعمیر و نگهداری آن نسبت سازه های فلزی کمتر می‌باشد.

معایب سازه های بتنی

  • در مناطق زلزله خیز به دلیل انعطاف پذیر نبودن سازه های بتنی احتمال شکستگی آن وجود دارد، اما به منظور جلوگیری از این امر و انعطاف پذیر تر کردن آن از میلگردهای فولادی استفاده‌ ‌می‌کنند. (سازه بتنی یا فولادی؟)
  • در صورت پایان عمر سازه بتنی، بتن آن کاملا خردشده و بازیافت می‌شود و برای بتن های جدید نیز قابل استفاده نمی‌باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا