مالیات و حسابداری مالیاتی
مالیات چیست؟ دولتها برای ایفای نقش خود در اقتصاد، نیازمند برخورداری از منابع درآمدی هستند. مالیات ها مهمترین منبع درآمد دولتها هستند. تعامل مردم و دولت از طریق مالیات، یکی از شاخصههای دموکراسی محسوب میشود.
مالیات هزینهای اجباری است که توسط یک نهاد دولتی (در سطح محلی، منطقهای یا ملی) بهمنظور تأمین هزینههای مالی فعالیتهای دولت، تعیین و دریافت میشود.
در علم اقتصاد، مالیات به هر نهاد یا شخصی که بارِ مالیاتی پرداخت میکند، از کسبوکارهای مشمول پرداخت مالیات گرفته تا مصرفکنندگان نهایی محصولات یک کسبوکار، تعلق میگیرد.
همانطور که گفته شد، هدف دولتها از دریافت مالیات، تأمین سرمایهی لازم جهت تحقق پروژهها و خدمات عمومی است. پرداخت مالیاتِ تعیینشده، یک وظیفهی اجباری محسوب میشود و چنانچه نهاد یا شخصِ مشمول بهعمد از پرداخت بدهیهای مالیاتی خود شانه خالی کند، از سوی مراجع قانونی مجازات خواهد شد. جمعآوری مالیات نیز توسط مراکزِ تحت نظارت دولت صورت میگیرد.
انواع مالیات در ایران
انواع مالیات در ایران به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
الف) مالیات های مستقیم
ب) مالیات های غیرمستقیم
در تعریف این دو دسته از مالیاتها اختلافاتی وجود دارد با این وجود شایعترین تعریف این است که درصورتی که مؤدی مالیاتی و پرداختکننده مالیات یک نفر باشند آن مالیات مستقیم محسوب میشود وگرنه مالیات غیرمستقیم خواهد بود (به شخصی که مسئول پرداخت مالیات است، مؤدی مالیاتی گفته میشود).
مالیات ارزش بر افزوده چیست؟
تعریف ارزش افزوده به بیان ساده ، در واقع ارزش افزوده اختلاف بین ارزش کالاها و خدمات فروخته شده با ارزش کالاها و خدمات خریداری شده است . به بیان ساده مالیات بر ارزش افزوده مالیاتی است که خریدار هنگام خرید کالا و خدمات به فروشنده می پردازد و فروشنده نیز باید در دوره های زمانی مشخص آن را به دولت و سارمان امور مالیاتی پرداخت نماید .
چند نوع مالیات بر ارزش افزوده در قانون مقرر شده است ؟
در قانون سه نوع مالیات بر ارزش افزوده مقرر گردیده است :
مالیات بر ارزش افزوده از نوع مصرفی
مالیات بر ارزش افزوده از نوع درآمدی
مالیات بر ارزش افزوده از نوع تولیدی
حسابداری مالیاتی
هدف حسابداری مالیاتی، ردگیری وجوه ورودی و خروجی مرتبط با افراد و نهادهاست. حسابدار یا مشاور مالیاتی کسی است که علاوه بر اشراف به امور حسابداری عادی، از اشراف لازم به مجموعه قوانین مالیاتی خاصه قانون مالیاتهای مستقیم موارد (مالیات بر درآمد، معافیتهای مالیاتی، هزینههای قابل قبول و استهلاک، قرائن و ضرایب مالیاتی، تشویقات و جرائم مالیاتی، وظایف اشخاص ثالث، آیین نامه تحریر دفاتر ، بخشنامهها و آراء مهم مالیاتی) و همینطور قانون مالیات برارزش افزوده و استانداردهای حسابداری برخوردار باشد تا بتواند به موقع و موثر به تکالیف مودیان بپردازد و مانع از بروز جرائم متعدد و سنگین مالیاتی شود و احیانا با بهرهمندی از بخشودگیهای مالیاتی به مجموعه کاری خود سود برساند.
دوره مرتبط با این حوزه: آموزش حسابداری مالیاتی