حسابداری مالی چیست؟
تعریف حسابداری مالی (Financial Accounting)
حسابداری مالی شاخهای تخصصی از حسابداری است که تراکنشهای مالی شرکت را پیگیری میکند. با استفاده از دستورالعملهای استاندارد شده، معاملات ثبت و خلاصه شده و در یک گزارش مالی یا صورت مالی مانند صورت سود و زیان یا ترازنامه ارائه میشود. این معاملات در تهیه صورتهای مالی شامل ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان نقدی خلاصه میشود که عملکرد عملیاتی شرکت را در یک دوره معین ثبت میکند. به عبارت دیگر فرآیند ثبت، خلاصه و گزارش معاملات تجاری است که شرکتها از آن برای نشان دادن عملکرد و موقعیت مالی خود به افراد خارج از شرکت از جمله سرمایهگذاران، اعتباردهندگان، تامینکنندگان و مشتریان استفاده میکنند.
حسابداری مالی یکی از پرکاربردترین شاخههای حسابداری میباشد که فعالیت شرکت و گزارشها اعم از فروش، خزانهداری و انبار در این دسته طبقهبندی میگردد. در واقع اشاره به رسیدگی امور مالی است و ضروریترین حسابداری در هر واحد اقتصادی است.
این شاخه از حسابداری به چه صورتی انجام می شود؟
این نوع از حسابداری از یک سری اصول استفاده میکند. انتخاب اصول حسابداری برای استفاده در طول دوره بستگی به الزامات نظارتی و گزارشگری دارد که کسبوکار با آن مواجه است. برای شرکتهای دولتی، کسب و کارها موظفاند این شاخه از حسابداری را مطابق با اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی انجام دهند. ایجاد این اصول حسابداری برای ارائه اطلاعات ثابت به سرمایهگذاران، اعتباردهندگان، تنظیم کنندهها و مقامات مالیاتی است.
حسابدار مالی موظف است از مبنای تعهدی حسابداری پیروی کند (بر خلاف مبنای “نقدی” حسابداری). بر اساس مبنای تعهدی، درآمدها زمانی گزارش میشوند که به دست میآیند، نه زمانی که پول دریافت میشود. به طور مشابه، هزینهها در زمان وقوع گزارش میشوند، نه زمانی که پرداخت میشوند. با پیروی از مبنای تعهدی حسابداری، سودآوری، داراییها، بدهیها و سایر اطلاعات مالی شرکت با واقعیت اقتصادی مطابقت بیشتری خواهد داشت.
اهمیت آن در چیست؟
حسابداری مالی طبق قانون الزامی است. صورتهایی مانند ترازنامه، صورت سود و زیان و صورت جریان وجوه نقد برای شرکتهای ثبت شده از نظر قانونی ضروری است. این اظهارات معمولاً در گزارش سالانه یک شرکت قرار داده میشود. صورتهای این نوع از حسابداری جهت شفافیت، انطباق با قوانین و تصمیمگیری بر مبنای داده برای ذینفعان منتشر میشود. وامدهندگان، سرمایهگذاران و سهامداران تنها برخی از اشخاص ثالثی هستند که از دادههای مالی برای تعیین سلامت مالی یک کسبوکار استفاده میکنند. این افراد از اطلاعات فوق برای تصمیمگیری در مورد میزان سرمایهگذاری یا وام استفاده میکنند.
قطعا یکی از مهم ترین مسائلی که در یک کسبوکار مطرح است بالا بردن سود مالی آن است. تمام شرکتها و موسسات دنبال الگوریتمهایی هستند که بتوانند به کمک آنها سود خود و مجموعه را بالاتر ببرند. اجزای مختلف مجموعه میتوانند به افزایش سود در کسبوکار کمک کنند که این مدل حسابداری یکی از این ارگانها است. در واقع به سازمان کمک میکند که در چارچوب قانون حرکت کند و دچار نقص نشود.
حسابدار مالی (Financial Accountant) چه کسی است؟
شخصی است که بر صورتهای مالی نظارت دارد و کار ثبت و ساماندهی صورتهای مالی را انجام میدهد و گزارش صحیحی به مدیریت ارائه میدهد. به عبارت دیگر، به شخصی که به صورتهای مالی نظارت دارد و کار ثبت و ساماندهی صورتهای مالی را انجام میدهد حسابدار مالی میگویند.
وظایف حسابدار مالی به شرح زیر میباشد:
- جمع آوری اسناد و مدارک و اطمینان از صحت صدور اسناد
- کنترل دقیق صندوق دار، تنخواهدار و انباردار
- پیگیری مطالبات و وصول مطالبات شرکت
- تهیه و تنظیم سند لیست حقوق و دستمزد ، لیست بیمه تامین اجتماعی و مالیات حقوق و دستمزد
- تهیه تراز حسابها بصورت روزانه و ماهیانه و ارائه آن به مدیریت
- بایگانی و نگهداری اسناد حسابداری در زونکنهای طبقهبندی شده
- اصلاح و بستن حسابها در پایان دوره مالی
- ارائه مشاوره به مدیران شرکت برای اخذ بهترین تصمیمات و آیندهنگری برای شرکت
مزایای Financial Accountant چیست؟
ازجمله این مزایا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- دادن دید به آینده برای از بین بردن ریسک و خطرات: در دست داشتن صورتهای مالی موجب میشود افراد چشم انداز روشن کنندهای درباره اطلاعات مالی داشته باشند. نداشتن یک چشم انداز خوب ميتواند کسبوکار را به ورشکستگی برساند.
- ساده کردن روند کار با بررسی معاملات: با بررسی سوابق یک سازمان و تجارت میتوان اطلاعات قابل توجهی درباره گذشته مالی آن به دست آورد و همچنین با کمک صورتهای مالی میتوان اطلاعات مالی مجموعه را به شکل جامع بررسی کرد. این موضوع باعث میشود که نیازی به بررسی تکبهتک صورتهای مالی نباشد.
- جلب اعتماد و جذب سرمایه: وجود صورتهای مالی که روند رشد یک شرکت را نشان داده باشند میتواند نشانگر موفقیت آن و جلب اعتماد سرمایهگذاران باشد.
تفاوت بین حسابداری مالی و سایر حسابداریها چیست؟
حسابداری شامل تمام تراکنشهای مالی یک شرکت میشود. بخش حسابداری سیاستها و رویههایی را برای هزینهها، مدیریت دادهها و تولید گزارشهای مالی تعیین میکند.
حسابداری مالی به طور خاص به تهیه این گزارشها میپردازد، به این دلیل که آنها بر اساس اطلاعات دقیق هستند و از اصول حسابداری پذیرفته شده عمومی پیروی میکنند.
حسابداری مالی و صنعتی چه تفاوتهایی باهم دارند؟
حسابداری صنعتی یا همان حسابداری بهای تمام شده و حسابداری مالی، دو پارامتر حیاتی برای مدیریت امور مالی یک سازمان میباشند. هر یک از آنها نقش مشخصی را در حسابداری ایفا میکنند و فرایند رسیدگی و پیشبینی وضعیت مالی یک شرکت را آسانتر خواهندکرد؛ به همین دلیل هیچ یک از آنها نباید در راه اندازی کسبوکار نادیده گرفته شوند.
به طور عمده، تفاوت حسابداری صنعتی و مالی این است که صنعتی به طور درونی بر تصمیمات سازمان متمرکز است، در حالی که مالی بر انتشار صورت های مالی برای اشخاص خارجی تمرکز دارد. در ادامه با تعریف و بیان حیطههای مرتبط با هر دو شاخه ی حسابداری، بیشتر با تفاوتهای آنها آشنا خواهیم شد.
1 دیدگاه