صفر تا صد دادرسی مالیاتی
دستورالعمل دادرسی مالیاتی چیست؟ مراحل دادرسی مالیاتی چگونه است؟
دادرسی مالیاتی این امکان را برای افراد و شرکتها فراهم میسازد تا در صورت اختلاف با اداره مالیات، امکان اعتراض قانونی داشته باشند. این فرایند موجب عدالت مالیاتی و بهبود اجرای عدالت در حوزه مالیات نیز میشود. در این مقاله، به بررسی مراحل دادرسی مالیاتی، قوانین مرتبط و تمامی آنچه در این مسیر نیاز دارید تا از حقوق خود دفاع کنید، خواهیم پرداخت. همراه ما باشید.
دادرسی مالیاتی چیست؟
دادرسی مالیاتی فرایندی چند مرحلهای است که به مودیان مالیاتی اجازه میدهد تا در صورت اختلاف با اداره مالیات، اعتراض خود را طی مراحل قانونی ابراز کنند و درخواست بازبینی مجدد پرونده خود را داشته باشند.
اظهارنامه مالیاتی چیست؟
اظهارنامه؛ آغاز و شاید پایان یک ماجرا
اظهارنامه مالیاتی، مالیات بر درآمدی است که شخص حقیقی یا حقوقی مکلف است سالانه آن را تکمیل و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهد. این سند، گزارش کاملی از درآمدها، هزینهها و مالیاتهای پرداخت شده در طول یک سال مالی است.
حال پس از ارائه اظهارنامه مالیاتی، برگ تشخیص صادر میشود.این برگ، سندی است که سازمان امور مالیاتی پس از بررسی اظهارنامه مالیاتی شما صادر میکند. در این برگ، میزان مالیات قابل پرداخت شما بر اساس محاسبات سازمان مشخص شده است. اگر با مبلغ مالیات تعیین شده در برگ تشخیص موافق نباشید، حق دارید نسبت به آن اعتراض کنید. این اعتراض، شروع فرایند دادرسی مالیات میباشد.
آیین دادرسی مالیاتی (دستورالعمل دادرسی مالیاتی)
این فرآیند به منظور رسیدگی به اعتراض مودی نسبت به مالیات تعیین شده و مقدار دقیق میزان مالیات قابل پرداخت طی میشود. مراحل دادرسی مالیاتی به شرح زیر است:
- اعتراض اولیه مودی
پس از دریافت برگ تشخیص شما 30 روز فرصت دارید که نسبت به آن بهصورت کتبی اعلام اعتراض کنید. در درخواست اعتراض اولیه، شما باید دلایل خود را به همراه مستندات لازم به طور کامل تشریح کنید.
2. بررسی اعتراض توسط سازمان امور مالیاتی
بررسی اعتراض اولین مرحله در فرآیند رسیدگی به اختلافات مالیاتی بین مودی و سازمان امور مالیاتی است. هنگامی که شما به عنوان مودی، نسبت به برگه تشخیص مالیاتی اعتراض میکنید، اداره مالیات مکلف است این اعتراض را به دقت بررسی کند.
مراحل اعتراض اولیه به مالیات:
- ثبت اعتراض: اعتراض شما در سیستم اداره مالیات به طور رسمی ثبت میشود.
- تحلیل مدارک: کارشناسان مالیاتی به دقت مدارک و مستنداتی که شما در همراه با اعتراض خود ارائه دادهاید را بررسی میکنند.
- مقایسه با قوانین و مقررات: درخواست شما، با قوانین و مقررات مالیاتی تطبیق داده میشود و پس از آن بررسی میشود که ادعای شما با قوانین موجود منطبق است یا خیر.
- ارزیابی محاسبات: ممکن است این اعتراض در خصوص محاسبات مالیاتی باشد که در این صورت، کارشناسان محاسبات را بازبینی و در صورت وجود خطای احتمالی آن را پیگیری میکنند.
- مشورت با کارشناسان دیگر: در صورت نیاز، کارشناسان اداره مالیات با کارشناسان دیگر در حوزههای تخصصی مختلف مشورت میکنند تا به یک نظر کارشناسی دقیق برسند
3. ارجاع پرونده به هیات حل اختلاف مالیاتی
در صورت عدم توافق بین مودی و اداره امور مالیاتی در مراحل اولیه دادرسی مالیاتی، پرونده به هیئت حل اختلاف مالیاتی ارجاع میشود. این هیئت متشکل از نمایندگانی از سازمان امور مالیاتی، نمایندهای از اتحادیه به نمایندگی از مودی و یک قاضی است. هدف از تشکیل این هیئت، رسیدگی به اختلافات و صدور رای نهایی است. در صورتی که مودی، رای هیئت حل اختلاف مالیاتی را بپذیرد، موظف به پرداخت مالیات به مبلغ ذکر شده در برگ قطعی می باشد و پرونده پایان می یابد. در غیر اینصورت مودی می تواند تا ۳۰ روز پس از ابلاغ نتیجه اعتراض نماید.
4. تجدید نظرخواهی
ورود به این مرحله به معنای درخواست مجدد برای بررسی رای صادره توسط هیئت حل اختلاف مالیاتی است. در این صورت پس از ثبت اعتراض مودی، ، پرونده به شورای عالی مالیاتی ارجاع می گردد. شورا پس از تطبیق پرونده با قوانین و مقررات، رای صادر شده را رد و یا تایید میکند.
5. دیوان عدالت اداری
در صورتی که مودی رای صادر شده در مرحله قبل را نپذیرد، رای به دیوان عدالت اداری که آخرین مرحله دادرسی است ارجاع می گردد.
دیوان عدالت اداری یکی از مهمترین مراجع در حوزه مالیات میباشد که قوانین و مقررات متفاوتی نسبت سیستم امور مالیاتی دارد. در این مرحله مودی موظف به انتخاب یک وکیل دادگستری برای تنظیم و ارائه اعتراض خود به دیوان عدالت اداری میباشد.
پیشنهاد مطالعه: مالیات و حسابداری مالیاتی
مدارک مورد نیاز برای دادرسی مالیاتی
لیست مدارک مورد نیاز برای دادرسی مالیاتی ممکن است متناسب با نوع اختلاف و مرحله دادرسی متفاوت باشد. اما به طور کلی مدارک مورد نیاز برای دادرسی مالیاتی به شرح زیر است:
- مدارک هویتی
- اطلاعات مکانی
- مجوزهای انجام فعالیت
- گردش حساب (صندوق، تنخواه، جاری شرکاء، پیش پرداختها، پیش دریافتها، ریز هزینهها).
- ریز خرید و فروش، گردش بدهکاران و بستانکاران.
- گردش حساب حقوق پرسنل.
- صورت حساب بانک.
- گردش موجودی کالا.
- جدول محاسبه استهلاک (نحوه محاسبه).
- لیست بیمه ارسالی برای 12 ماه.
- صورتحسابهای فروش (کپی از اولین و آخرین صورتحساب).
- صورت معاملات ارسالی.
- اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده.
- اجارهنامه، قبوض پرداختی بابت اجاره.
- لیست پرسنل مرتبط با تبصره ماده 86 مالیات مستقیم و قبوض پرداختی.
نکات مهم در دادرسی مالیاتی
- توجه به مهلتهای قانونی
در طول مراحل مختلف دادرسی مهلتهایی برای ثبت اعتراض وجود دارد که رعایت نکردن آنها موجب از دست رفتن این فرصت میشود.
2. حضور در جلسات دادرسی
حضور شما در جلسات دادرسی بسیار پر اهمیت است. در صورت حضور در جلسه شما امکان دفاع از خود و پاسخ به سوالات هیئت حل اختلاف را دارید.
3. ارائه مدارک به صورت جامع
شما موظف هستید تا مدارک خود را به صورت مرتب و طبقه بندی شده متناسب با اثبات ادعای خود ارائه دهید.اطمینان حاصل کنید که اطلاعات مندرج در مدارک دقیق و صحیح باشد.
4. آشنایی با حقوق مودی مالیاتی
در صورت آشنایی با قوانین و حقوق یک مودی مالیاتی شما میتوانید از حق خود دفاع کرده و مانع بسیاری از اختلافات با اداره مالیات شوید.
جهاد دانشگاهی صنعتی شریف دوره آموزش دادرسی مالیاتی با هدف افزایش آگاهی از قوانین و مقررات مالیاتی تدوین و ارائه کرده است. شما نیز با شرکت در این دوره میتوانید با حقوق یک مودی مالیاتی آشنا شوید.
در نهایت، میتوان گفت که دادرسی مالیاتی یک فرآیند حقوقی، برای حفظ حقوق مودیان و ایجاد عدالت مالیاتی است که با شناخت دقیق این قوانین و مقررات و استفاده از راهکارهای قانونی، مودیان میتوانند گامی در جهت دفاع از منافع خود بردارند. ما در مرکز آموزشهای تخصصی کاربردی صنعتی شریف همراه شما هستیم تا با اساتید مجرب و باتجربه و تمرکز بر روی مهارت های عملی، شما را برای ورود به بازار کار و یا ادامه تحصیلات در این حوزه همراهی نماییم.