حسابداری و مالی

بازار کار حسابداری در ایران

آینده شغلی رشته حسابداری - درآمد حسابداری در ایران

یکی از دغدغه‌هایی که افراد هنگام انتخاب شغل دارند، بازار کار و درآمد آن شغل است. در این مقاله قرار است به موضوع بازار‌ کار رشته حسابداری و اینکه چه موقعیت‌های شغلی برای این رشته وجود دارد، بپردازیم.

فهرست مطالب

معرفی رشته حسابداری

بازار‌ کار حسابداری در ایران

موقعیت‌های شغلی حسابداری

مهارت‌های مورد نیاز برای موفقیت در حسابداری

حقوق یک حسابدار در پست‌های سازمانی مختلف

سخن آخر

معرفی رشته حسابداری

قبل از اینکه بریم سراغ بازار کار حسابداری بهتر است یک معرفی اجمالی از این رشته داشته باشیم. 

حسابداری فرایند ثبت معاملات مالی مربوط به یک کسب و کار است. فرآیند حسابداری شامل اندازه‌گیری، ثبت، پردازش و تجزیه و تحلیل اطلاعات مالی نهادهای اقتصادی مانند شرکت‌ها، سازمان‌ها و گزارش این اطلاعات به مدیران ارشد سازمان های نظارتی و نهادهای جمع آوری مالیات است.

حسابداری قلب تپنده شرکت‌هاست و از اهمیت زیادی برخوردار است. صرف نظر از اندازه یک کسب و کار، حسابداری یک عملکرد ضروری برای تصمیم گیری، برنامه ریزی هزینه و اندازه گیری عملکرد اقتصادی است. موقعیت‌‌های شغلی حسابداری بسیار متنوع است به طوری که فرصت‌های آن از نقش‌های اجرایی تا مدیریتی و تخصصی گسترده هستند.

بازار‌ کار حسابداری در ایران

رشته حسابداری جزء رشته‌هایی است که نیاز بازار‌ کار به آن روز‌به‌روز در حال افزایش است. به طوری که درصد بالایی از فارغ التحصیلان پس از اتمام کارشناسی به سرعت جذب بازار کار می‌شوند. نکته‌ای که در اینجا وجود دارد این است که حسابداران باید در زمینه‌های مختلف مهارت کسب کنند و تا حد ممکن دانش خود را بروزرسانی کنند. به طور کلی رشته حسابداری در ایران آینده خوبی دارد و هر روز نیاز آن در واحد‌ها و صنایع مختلف افزایش پیدا می‌کند.

مهارت های حسابداری

موقعیت‌های شغلی حسابداری

خوشبختانه بازار کار حسابداری به گونه‌ای است که افراد در سطوح مختلف از سطح اجرایی گرفته تا مدیریتی، امکان فعالیت و ارتقاء خود در این حوزه را دارند. افراد می‌توانند در مؤسسات و واحدهای تجاری، اعم از دولتی یا خصوصی به عنوان حسابدار در شاخه‌های زیر مشغول کار شوند:

حسابداری

حسابدار عمومی: این افراد مسئولیت ثبت معاملات روزانه، ثبت اسناد حسابداری و تهیه صورت‌های مالی و گزارش‌های مالیاتی را دارند.

کارشناس حسابداری: کارشناس حسابداری به ثبت رویداد‌های مالی و همچنین به تهیه صورت‌های مالی و تجزیه تحلیل آن‌ها می‌پردازند تا به مدیران و صاحبان سازمان کمک کند تا تصمیمات بهتری بگیرند.

سرپرست حسابداری: سرپرست یا همان رئیس حسابداری مسئولیت نظارت بر کار دیگر حسابداران را دارد، اطمینان از رعایت استانداردهای حسابداری و ارائه گزارش‌های مالی به مدیران ارشد را بر عهده دارد.

مدیر مالی: مدیر مالی مسئولیت کلی امور مالی شرکت را بر عهده دارد. او استراتژی‌های مالی شرکت را تعیین می‌کند، بودجه را مدیریت می‌کند و بر عملکرد مالی شرکت نظارت دارد.

حسابدار مالیاتی: مدیر مالی مسئولیت کلی امور مالی شرکت را بر عهده دارد. او استراتژی‌های مالی شرکت را تعیین می‌کند، بودجه را مدیریت می‌کند و بر عملکرد مالی شرکت نظارت دارد.

حسابدار حقوق و دستمزد: حسابدار حقوق و دستمزد وظیفه محاسبه حقوق و دستمزد افراد و همچنین مسئول محاسبه بیمه و مالیات و سایر کسورات هستند.

حسابدار صنعتی: این افراد به برآورد هزینه‌های تولید در واحد‌های تولیدی را می‌پردازند و بهای تمام شده محصولات را بدست آورند. اگر علاقه‌مند به فعالیت در بخش حسابداری صنعتی هستید، می‌توانید در دوره آموزش حسابداری صنعتی شرکت کنید.

حسابرسی

رشته حسابرسی نیز از زیر شاخه‌های حسابداری است. حسابرسان وظایف متفاوتی در مقایسه با حسابداران دارند. این افراد وظیفه دارند صورت‌های مالی یک شرکت یا سازمان را بررسی کنند تا مطمئن شوند که همه چیز درست و طبق قوانین حسابداری ثبت شده است. 

حسابرسان به دو دسته تقسیم می‌شوند:

حسابرس داخلی: این حسابرسان در داخل شرکت کار می‌کنند و جزئی از تیم حسابداری محسوب می‌شوند. حسابرس داخلی وظیفه دارد گزارشات خود را به هیئت مدیره و مدیر عامل بدهد.

حسابرس مستقل: این گروه از حسابرسان در موسسات حسابرسی مشغول به کار هستند و بر اساس قراردادی که بین موسسه حسابرسی و شرکت بسته می‌شود به امور مالی شرکت بر اساس قوانین حسابداری رسیدگی می‌کنند.

پیشنهاد مطالعه: چگونه حسابدار حرفه ای شویم؟

درامد رشته حسابداری

مهارت‌های مورد نیاز برای موفقیت در حسابداری

اگر می‌خواهید به یک حسابدار موفق و حرفه‌ای تبدیل شوید، علاوه بر دانش تئوری، به مهارت‌های خاص دیگری نیز نیاز دارید. برخی از مهم‌ترین مهارت‌های مورد نیاز برای موفقیت در رشته حسابداری را بررسی می‌کنیم:

مهارت‌های فنی:

  1. داشتن دانش در اصول پایه و استاندارد و قوانین حسابداری
  2. تسلط بر نرم‌افزار‌های حسابداری
  3. تسلط بر روی اکسل که یکی از مهم‌ترین ابزار‌های حسابداری است.
  4. آشنایی با قوانین مالیاتی
  5. تسلط بر روی قوانین تامین اجتماعی و قانون کار

دوره‌های حسابداری آلفا ویژه افرادی که می‌خواهند از صفر شروع کنند و حسابداری پلاس که دوره پیشرفته و تکمیل کننده مهارت‌های حسابداری است و به گونه‌ای طراحی شده که تمامی مهارت‌های ویژه بازار‌کار جهت ورود به این شغل آموزش داده می‌شود.

مهارت‌های نرم:

  1. ارتباط موثر
  2. توانایی حل مسئله
  3. توجه به جزئیات
  4. یادگیری مداوم
  5. کار گروهی

پیشنهاد مطالعه: وظایف یک حسابدار چیست؟

حقوق یک حسابدار در پست‌های سازمانی مختلف

درآمد و حقوق یک حسابدار به عوامل متعددی از جمله سابقه کار و سطح دانش بستگی دارد. اما به طور میانگین حقوق حسابداران در سال ۱۴۰۳ در شهر تهران به طور تقریبی به این صورت است:

در سطح کارشناسی به طور میانگین ۱۸ میلیون تومان است.

سطح کارشناسی ارشد به طور میانگین ۲۶ میلیون تومان.

و در سطح مدیریت به طور میانگین ۴۵ میلیون تومان است.

البته این دستمزد‌ها به طور تقریبی است و در شهر‌ها و استان‌های مختلف، متفاوت می‌باشد.

حقوق حسابداران به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل می‌توانند روی درآمدی که یک حسابدار در طول کارش کسب می‌کند، تأثیر زیادی بگذارند. برخی از مهم‌ترین این عوامل عبارت‌اند از:

  • سطح تحصیلات: معمولاً حسابدارانی که مدرک تحصیلی بالاتری دارند، مانند کارشناسی ارشد یا دکترا، حقوق بیشتری دریافت می‌کنند.
  • سابقه کار: هرچه تجربه کاری یک حسابدار بیشتر باشد، معمولاً حقوق او نیز بالاتر خواهد بود.
  • حوزه تخصصی: حسابدارانی که در حوزه‌های تخصصی مانند حسابرسی، مالیات، یا حسابداری صنعتی فعالیت می‌کنند، ممکن است حقوق بالاتری نسبت به حسابداران عمومی دریافت کنند.
  • اندازه سازمان: شرکت‌های بزرگ‌تر معمولاً حقوق بالاتری نسبت به شرکت‌های کوچک‌تر پرداخت می‌کنند.
  • محل جغرافیایی: حقوق حسابداران در شهرهای بزرگ‌تر معمولاً بیشتر از شهرهای کوچک‌تر است.
  • مسئولیت‌های شغلی: هرچه مسئولیت‌های شغلی یک حسابدار بیشتر باشد، حقوق او نیز بالاتر خواهد بود.
  • مهارت‌های نرم: علاوه بر دانش فنی، مهارت‌های نرم مانند ارتباط موثر، حل مسئله، و کار گروهی نیز در تعیین حقوق حسابداران نقش دارند.

پیشنهاد مطالعه: چه‌کسی کاندید ایده‌آل شغل حسابداری است؟

فرصت های شغلی حسابداری

سخن آخر

بازار کار حسابداری در ایران با وجود چالش‌هایی همچون رقابت و تغییرات سریع، همچنان از فرصت‌های شغلی خوبی برخوردار است. حسابداران با داشتن دانش، مهارت و پشتکار کافی می‌توانند در این بازار پر رقابت موفق شوند. در دپارتمان حسابداری و مالی جهاد دانشگاهی صنعتی شریف همراه شما هستیم تا با دریافت مشاوره رایگان و انتخاب دوره‌های ویژه بازار کار حسابداری وارد مسیر شغلی دلخواه خود شوید.

دپارتمان حسابداری و مالی جهاد دانشگاهی شریف شامل دوره‌های حسابداری آلفا (مقدماتی)، حسابداری پلاس (پیشرفته)، حسابداری مالیاتی، حسابداری صنعتی، تهیه صورت‌های مالی، تربیت مدیر مالی می‌باشد که برای یادگیری حسابداری مقدماتی تا مدیریت مالی طراحی شده‌اند. همچنین دوره‌های دیگری مانند اقدامات کاربردی بستن حساب‌های پایان سال مالی، کارگاه قانون کار و حسابداری حقوق و دستمزد، دادرسی مالیاتی و … برگزار می‌شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا